Wooded View & Greenhouse

Wooded View & Greenhouse

At the early start of spring in 2020, we were invited to visit this beautiful family land on the outskirts of Bloomington. We felt an immediate connection to the clients and the land. It was a wonderful experience working with these folks to place and design a home that maximized views of campus off in the distance while preserving the rural appeal of the site. A greenhouse was integrated into the home to serve as one of the main focal points both from the inside and the outside of the home. When approaching the front entry, your eyes are drawn toward a wall of windows that break up the horizontal, prairie-style, roof line. These become the main source of natural light for the 2 story greenhouse. There is also a screen porch, deck, and rooftop patio from which to watch the stars on clear nights and also to capture the views of the main Library at the IU campus during the day.

Custom Cedar Pergola & Gate

Custom Cedar Pergola & Gate

Our client’s need for a pergola and outdoor space allowed Tucker Jaroll and Russ Herndon to “give the house a voice”. The main challenge here was to moderate a harsh western exposure, while not disrupting the beautiful view of the valley, hills, and upward angle sight line for big sky sunsets. Our design team identified the sweet spot for the structure’s roof angle via a solar analysis, allowing the winter sun to still filter into the space while minimizing the direct summer sun. Our team also constructed a pivoting hinged gate element at the carport, providing a visual screen from the drive, or in the open position the covered protection of a carport.

Brummetts Creek Remodel (Phase Two)

Brummetts Creek Remodel (Phase Two)

In the mid-1970s there existed 33 acres under glass in the form of huge cypress and glass greenhouses near Terre Haute. Our client’s father, along with many other craftsmen and homesteaders, salvaged these components when the commercial greenhouses were decommissioned. From this material, our client’s father built an attached 18/12 pitch/angle to harvest the southern sun. Last year our client again reached out to LWB to undertake a remodel of this space while retaining a portion of the now 50-year-old greenhouse system that her father had installed when he salvaged it back in the 70s. LWB designed a new office space within the greenhouse (opening the rest of the house to this wonderful south light) including re-building a position of the old cypress and glass greenhouse system on the west end of the roof structure. The design team challenge led by Alex Minor and Russ Herndon was to reach into the large greenhouse space with an office structure delivering the insulative and comforts of technology while controlling this huge heat gain potential.

Linden Hill Remodel

Linden Hill Remodel

This project was the latest phase of renovation on a home that we have been working on for these clients over the years. While previous renovations included adding a bedroom wing over the garage and adding exterior living space, this current phase had us reimagining the kitchen and primary bath, as well as some ancillary work in the basement and the exterior. The kitchen was the heart of the project and represented the biggest transformation to the home.

Welcome, Priscilla!

Welcome, Priscilla!

Our design team continues to grow and we’re so happy to welcome Priscilla on board as our Project Designer. She will be overseeing the development of architectural concepts, planning, design documentation, and coordinating projects.