Wooded View & Greenhouse

Wooded View & Greenhouse

At the early start of spring in 2020, we were invited to visit this beautiful family land on the outskirts of Bloomington. We felt an immediate connection to the clients and the land. It was a wonderful experience working with these folks to place and design a home that maximized views of campus off in the distance while preserving the rural appeal of the site. A greenhouse was integrated into the home to serve as one of the main focal points both from the inside and the outside of the home. When approaching the front entry, your eyes are drawn toward a wall of windows that break up the horizontal, prairie-style, roof line. These become the main source of natural light for the 2 story greenhouse. There is also a screen porch, deck, and rooftop patio from which to watch the stars on clear nights and also to capture the views of the main Library at the IU campus during the day.

Custom Cedar Pergola & Gate

Custom Cedar Pergola & Gate

Our client’s need for a pergola and outdoor space allowed Tucker Jaroll and Russ Herndon to “give the house a voice”. The main challenge here was to moderate a harsh western exposure, while not disrupting the beautiful view of the valley, hills, and upward angle sight line for big sky sunsets. Our design team identified the sweet spot for the structure’s roof angle via a solar analysis, allowing the winter sun to still filter into the space while minimizing the direct summer sun. Our team also constructed a pivoting hinged gate element at the carport, providing a visual screen from the drive, or in the open position the covered protection of a carport.

Devonshire Kitchen Remodel

Devonshire Kitchen Remodel

We were contacted by these clients to remodel their kitchen on the Northeast side of town. Typical of the era, darker finishes, combined with a small patio door to the west end deck, further reflected a kitchen, not in scale or functional with the rest of the large home. The design solution was to expand into the previous dining space and put a focus on culinary, organization, and family collaboration; around a large central island flanked by a second sink, further serving to encourage family meal preparation and socializing. With floating shelves, glass backsplash, and seamless appliance planning and integration, the new kitchen is now more functional and updated.

Post and Beam Screened Porch

Post and Beam Screened Porch

We created an outdoor kitchen space for our current client’s mother at this home a few years ago. This spring our architects, Ernesto and Tucker, were asked to design a screened room addition. We explored a few different options and locations for the screen porch before landing on the final design, in which we extended an existing gable bump out with a cedar post and beam approach. With both of our clients working from home, as well as home-schooling, this renovation allowed for some much-needed flex space for their various work and school needs, as well as potential guest space, when needed.

Northside Modern

Northside Modern

These clients approached us with an idea to build a new modern home in an established Bloomington neighborhood. After early discussions with our design team, we helped develop an exciting model that the homeowners fell in love with. Our architect, Ernesto Casteneda led the charge from concept to construction drawings. The result was a striking, contemporary home situated perfectly on the building lot. One of the most architecturally interesting building features of this home is the cantilevered living space and deck. We worked with structural engineers and framers to ensure this unique feature could be executed to our shared vision. This floating volume is adjacent to the other feature of interest in the A606 weathering Steel wall treatment. Also known as corten, this steel is meant to patina over time, becoming warmer and evermore interesting visually.